more from
Undefined Sounds / Pipaluckbolaget

Date​-​X

by Date-X

/
 • Streaming + Download

  Includes unlimited streaming via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.

    56 SEK  or more

   

 • Compact Disc (CD) + Digital Album

  Includes unlimited streaming of Date-X via the free Bandcamp app, plus high-quality download in MP3, FLAC and more.
  ships out within 3 days

    80 SEK or more 

   

1.
2.
03:25
3.
03:13
4.
02:30
5.
6.
02:28
7.
8.
9.
04:33
10.
02:28
11.
05:58
12.
13.
14.
02:58
15.
03:28
16.
02:54

about

Historik:
Date-X försökte vara sin samtid – och skivbolaget – till lags. Därför blev det lite Noice här, lite Gyllene Tider där, spetsat med en dos hårdrock, samtidigt som bandet prövade att behålla sitt ursprungs punkspret. Det lyckades sisådär, men för en kort stund 1981 förutspåddes kvintetten bli nästa stora rockband.

Bandet hade uppstått ett år tidigare, då det lokala punkbandet Råttgift sprack i två hälfter. Låtskrivarna Bengt Eklund (sång) och Benny Eriksson (gitarr), värvade basisten Magnus Adolfsson och den tvärhand höge novisen Mats ”Masken” Jonsson att spela trummor. Redan första demon jämnade väg för ett par låtar på Adventures andra ”Let it out”-samling. Sedan tog karusellen fart, och den snurrade fort.

Skivbolaget försökte oblygt lansera Date-X som posterpojkar för idolsuktande tonårsrebeller, men först tvingades de översätta hela sin repertoar till svenska och så, i början av sommaren 1981, slog debutsingeln ”Trappuppgång” ner. Ett par månader senare kom albumet där ”Masken” agerade barbröstad omslagsmodell och sjöng om groupien Lorie. Skivan var inspelad i Kumla av Reeperbahns Dan Sundqvist, som övertog producentrollen när Magnus Uggla aldrig dök upp.

Bandets mix av punkpop och hårdrock snurrade i radions ”Ny Våg” och ”Discorama”, bubblade på Svensktopen och skrevs upp i kvällspressen. Liknelserna till Noice var besvärande, men live var Date-X både tyngre och tajtare än cityrockrana från huvudstaden.

Med skivorna och bokningsbolaget EMA i ryggen for Date-X kors och tvärs över södra Sverige och larmade. Date-X framträdde också i ”Måndagsbörsen” och fnittrade sig igenom en av svensk tv:s mer pinsamma intervjuer. En tid efter tv-inslaget bjöds bandet på krogen av Staffan Hildebrand, som ville se Date-X i sin kommande långfilm ”G”.

Det rann ut i sanden, precis som bandets förutspådda genombrott. Efter ytterligare en singel inspelad i Stockholm 1982 av Tommy Nilsson, började karusellen tappa fart. Adolfsson hoppade av och ersattes av Niclas Björnlund. Trots att tiden gått Date-X förbi, fortsatte bandet att spela fram till slutet av 1985. Gruppen relanserade sig då med namnet Gangland, men medlemmarna gick snart skilda vägar.
Från boken Ny Våg

credits

released October 10, 1981

Medlemmar:
Bengt Eklund: Sång
Benny Eriksson: Gitarr
Magnus Adolfsson: Bas
Mats ”Masken” Jonsson: Trummor
Niclas Björnlund: Bas

license

all rights reserved

tags

about

Date-X Eskilstuna, Sweden

contact / help

Contact Date-X

Streaming and
Download help

Report this album or account

If you like Date-X, you may also like: